Maisto produktai, galintys išprovokuoti rėmenį

Per didelis kiekis maisto kenkia skrandžiui ir virškinimui. Esant normaliam virškinimui, apatinis stemplės sfinkterio raumuo atsidaro, kad maistas galėtų patekti į skrandį, ir užsidaro, kad maistas ir rūgštinės sultys nepatektų iš skrandžio atgal į stemplę. Tačiau, jei jis susilpnėja arba atsipalaiduoja, rūgštus skrandžio turinys grįžta į stemplę, o tai gali sukelti gastroezofaginio refliukso ligą (GERL) ir susijusius simptomus.

Įvairūs veiksniai prisideda prie GERL vystymosi

Gyvenimo būdas ir maisto bei gėrimų pasirinkimas taip pat yra svarbūs veiksniai, lemiantys GERL atsiradimą. Kiekvienas gali sau padėti renkantis, kuriuos maisto produktus valgyti, ir stengdantis pašalinti maistą, kuris gali sukelti per didelę rūgšties sekreciją ir rėmenį. Patariama valgyti daugiau virtą, savo sultyse troškintą arba be riebalų keptą maistą.

Rekomendacijas

RĖMENS VALDYMO REKOMENDACIJOS VISADA ŠALIA

Pasakyk man, ką valgai, ir aš pasakysiu, kas tu esi, sako garsi patarlė. Maistas neabejotinai yra svarbi mūsų kasdienio gyvenimo dalis. O kontroliuojant GERL, svarbiausia yra žinoti, ką, kiek ir kada valgome. Kai kurie maisto produktai ir gėrimai gali sutrikdyti skrandį. Ar žinote kurie? Spustelėkite ir atsisiųskite arba atsispausdinkite mitybos rekomendacijas, kurių verta laikytis dėl rėmens ir kitų GERL simptomų. Taip juos visada turėsite po ranka! Galėsite mėgautis sveiku maistu ir tuo pačiu geriau kontroliuoti nerimą keliančius simptomus.

ATSISIŲSKITE ar ATSISPAUSDINKITE rekomendacijas, kad būtų paprastas jomis naudotis.

Rekomendacijos parengtos bendradarbiaujant prof. L. V. Jonaičiu, LSMUL Kauno klinikos, Gastroenterologijos klinika.

Ar Jūsų simptomai sunkūs?

Klausimynas

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Visos teisės saugomos. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto