10 patarimų, kaip suvaldyti rėmenį

Vis greitesnis gyvenimo tempas ir su tuo susiję netinkami mitybos įpročiai prisideda prie to, kad vis daugiau žmonių kenčia nuo rėmens. Ar Jūs vienas iš jų? Visiems, jaučiantiems rėmenį, paruošėme 10 paprastų patarimų, kaip pakeisti savo gyvenimo būdą.

1. Valgykite kelis kartus po truputį.

Didelės maisto porcijos plečia skrandį, padidina spaudimą į viršų prieš stemplę ir sulėtina skrandžio ištuštinimą.

2. Valgykite mažiau maisto ir gėrimų, kurie sukelia rėmenį.

Venkite maisto, kuris dažnai sukelia rėmenį (pvz., aštrus ir riebus maistas, daržovės, sukeliančios vidurių užkietėjimą).

3. Negulėkite po valgio maždaug 2–3 valandas.

Vertikali padėtis padeda išlaikyti skrandžio turinį skrandyje ir neleidžia jam nutekėti atgal į stemplę. Tai palengvina maisto patekimą iš skrandžio į žarnyną.

4. Pakelkite lovos galvūgalį kelis centimetrus.

Gulint skrandžio turinys prispaudžiamas prie apatinio stemplės sfinkterio. Jei galva yra aukščiau už skrandį, šis slėgis sumažėja. Galite pakelti lovos galvūgalį naudodami lovos pakėlimus arba pakeldami lovos pagrindą.

5. Išlaikykite tinkamą kūno svorį.

Nutukimas padidina spaudimą skrandyje ir šis slėgis išstumia skrandžio turinį į stemplę. Kai kuriais duomenimis, apie 35% antsvorio turinčių žmonių turi rėmens problemų. Daugeliui žmonių 10% svorio netekimas taip pat sumažina rėmenį.

6. Venkite alkoholinių gėrimų.

Alkoholiniai gėrimai atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį, todėl skrandžio turinys gali tekėti atgal į stemplę.

7. Nerūkykite.

Nikotinas atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį. Be to, rūkymas taip pat skatina skrandžio rūgšties gamybą.

8. Atsipalaiduokite.

Stresas nėra tiesiogiai susijęs su rėmeniu, tačiau yra žinoma, kad gali jį sukelti.

9. Nedėvėkite pernelyg aptemptų diržų ar drabužių, kurie labai suveržia juosmenį.

Apranga, kuri stipriai aptempia juosmenį (pvz., diržai, kūną formuojantys apatiniai) suspaudžia skrandį, stumia maistą aukštyn link apatinio stemplės sfinkterio ir dėl to maistas grįžta į stemplę.

10. Stebėkite rėmenį.

Stebėkite, kas sukelia rėmenį, ar jaučiami simptomai stiprūs, kaip reaguoja Jūsų kūnas ir kas palengvina simptomus. Jei, nepaisant gyvenimo būdo pokyčių, vis dar kankina rėmuo ir tai turi įtakos Jūsų produktyvumui namuose ar darbe, galite padėti sau vartodami bereceptinius vaistus. Dėl netipinių simptomų (tokių kaip stiprūs skausmai,  mažakraujystė, svorio mažėjimas, disfagija – rijimo sutrikimas, odinofagija – skausmingas rijimas, vėmimas, kraujavimo iš virškinamojo trakto požymiai ir pan.) būtina kreiptis į gydytoją.

Šaltinis: https://www.nolpaza-control.com/si/mir-pred-zgago/10-nasvetov-kako-ukrotiti-zgago/

Ar Jūsų simptomai sunkūs?

Klausimynas

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Visos teisės saugomos. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto