Naktis su rėmeniu

Rėmuo yra viena iš labiausiai paplitusių šiuolaikinių sveikatos problemų.

Ar žinojote, kad rėmuo yra antra pagal dažnumą nemigos priežastis? Jis dažnai pasirodo naktį. Dalis žmonių yra pabudinami dėl dirginančio kosulio, atsirandančio dėl rūgšties sugrįžimo į stemplę ar burną. Miego trūkumas gali sumažinti gyvybingumą, kurį žmonės nurodo kaip nuovargį, išsekimą, jėgų praradimą, nenuoseklumą. Tai, savo ruožtu, turi įtakos produktyvumui namuose ir darbe kitą dieną.

Rėmens sukeliamų problemų nakties ir dienos ciklas

Naktis su rėmeniu

Veiksniai, atsirandantys dieną, gali pabloginti poilsį nakties metu.

  • Neretai problemų priežastimi tampa netinkami mitybos įpročiai, nes dėl sunkiai virškinamo ir aštraus maisto gaminasi dideli virškinimo sulčių kiekiai, kuriuose be fermentų dar yra daug skrandžio rūgšties, kuri dar labiau dirgina gleivines.
  • Taip pat yra ryšys tarp didelio kūno masės indekso ir padidėjusios juosmens apimties bei naktinio rėmens atsiradimo pavojaus, nes pilvo riebalų perteklius spaudžia skrandį.

TYRIME, KURIAME DALYVAVO 1000 RĖMENS PROBLEMŲ TURINČIŲ PACIENTŲ, 75 % TURĖJO MIEGO PROBLEMŲ, O 63 % TEIGĖ, KAD RĖMUO PAVEIKĖ JŲ MIEGO KOKYBĘ. (1)

Štai keletas paprastų patarimų, kurie padės išvengti miego sutrikimų dėl rėmens.

  • Planuokite maitinimą. Valgykite daugiau vaisių ir daržovių tarp valgymų, kad išvengtumėte nesveikų užkandžių ir maisto, kurie vargina skrandį.  
  • Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį. Gerai sukramtykite maistą ir nepersivalgykite. Jei patiekalas yra didesnis nei jūsų kumštis, tai yra per daug vienam patiekalui ir Jūs turite jį atitinkamai sumažinti.
  • Venkite gulėti iš karto po valgio ir nevalgykite bent 2–3 valandas prieš miegą.
  • Miegokite ant aukšto galvūgalio. Jei turite problemų su miegu, pakelkite lovos viršų taip, kad galva būtų aukščiau už liemenį. Tai neleidžia skrandžio rūgščiai pakilti į stemplę.

Šaltinis: 1. Shaker R et al. Nighttime heartburn is and under-appreciated clinical problem that impacts sleep and daytime function: The Result of Gallup Survey Conducted on Behalf of the American Gastroenterological Association. Am J Gastroenterol 2003; 98(7): 1487–493.

https://www.nolpaza-control.com/si/mir-pred-zgago/v-postelji-z-zgago/

Ar Jūsų simptomai sunkūs?

Klausimynas

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Visos teisės saugomos. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto