Kava ir rėmuo?

Jei turite rėmens problemų ir mėgstate gerti kavą, pagalvokite apie jos gėrimo priežastis, nes kava yra vienas iš rėmenį sukeliančių veiksnių. Ar geriate dėl kofeino, skonio, kvapo ar tai tik įprotis? Vadovaudamiesi paprastais patarimais, galėsite ją gerti nesukeldami sau problemų.

Kava = rėmuo?

Kavoje yra kofeino, kuris padeda atpalaiduoti raumenų barjerą (sfinkterį) tarp stemplės ir skrandžio. Atsidarius barjerui skrandžio rūgštis lengviau patenka į stemplę, kur dirgina gleivinę ir sukelia deginantį skausmą. Kavoje ir arbatoje esantys taninai yra galingi antioksidantai ir suteikia šiek tiek aštrų, kartų skonį. Kadangi jie yra itin rūgštūs, jie dar labiau padidina skrandžio rūgšties sekreciją ir sukelia rėmenį.

Jei negalite atsisakyti kavos, vadovaukitės keliais paprastais patarimais.

  • Negerkite kavos tuščiu skrandžiu. Gerkite praėjus pusvalandžiui ar valandai po valgio.
  • Nepersistenkite. Išgerkite tik vieną puodelį kavos per dieną, nes didesni kiekiai arba gėrimas visą dieną gali sukelti rėmenį.
  • Sužinokite, kuri kavos rūšis Jums tinka labiausiai. Vidutiniame puodelyje robustos yra 232–800 mg kofeino, o vidutiniame puodelyje arabikos – 84–580 mg.
  • Pabandykite kavą pakeisti į kavą be kofeino.

Gyvenimo būdo keitimas ir vartojimo kontrolė yra tinkamas būdas sumažinti rėmens problemas. Tačiau, jei rėmuo pasireiškia dažnai, turite jį pašalinti, todėl raskite veiksmingą sprendimą.

Šaltiniai:https://www.nolpaza-control.com/si/mir-pred-zgago/kava-ali-zgaga/

Ar Jūsų simptomai sunkūs?

Klausimynas

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Visos teisės saugomos. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto