Kad rėmuo netaptų pragaru

Ar žinojote, kad rėmuo yra viena dažniausių šiuolaikinio gyvenimo problemų? Beveik kas ketvirtas suaugęs žmogus kiekvieną mėnesį kenčia nuo rėmens. Pasaulyje gastroezofaginio refliukso liga (GERL) serga nuo 8 iki 30 procentų žmonių, o Lietuvoje – apie 10 procentų.

Apie 13-19% visos pasaulio populiacijos nustatomas GERL [1], paplitimas Europoje varijuoja 8,8%- 25,9% [2]. Remiantis Lietuvos higienos instituto statistiniais duomenimis, 2020 metais sergančių asmenų skaičius stemplės ligomis (TLK-10 žymimomis K20-K23 kodu) buvo 68 467 [3]

Rėmuo labai apriboja kasdienę veiklą ir produktyvumą

Daugiau nei 80 % žmonių dėl rėmens valgo mažiau, 60 % mažiau miega, o 40 % dėl rėmens nukenčia darbo našumas. Dažnai juos vargina paprasti buities darbai, kuriuos reikia kelti ar lenkti (pvz., pakeisti patalynę). (4)

Gyvenimo būdo ir mitybos įpročių pakeitimas yra sėkmingo gydymo pagrindas.

  • Valgykite kelis kartus per dieną, o maistas turėtų būti ne toks gausus.
  • Valgykite reguliariai, be pertraukų tarp valgymų. Maisto sudėtis taip pat svarbi.
  • Gerai sukramtykite maistą. Tai padės lengviau ir greičiau virškinti.
  • Venkite gulėti ir neperkrauti po valgio.
  • Perskaitykite dar 10 patarimų, kaip sutramdyti rėmenį.

1. Valgykite kelis mažesnius patiekalus.

Didelis maistas plečia skrandį, padidina spaudimą stemplei ir lėtina skrandžio ištuštinimą.

2. Valgykite mažiau maisto ir gėrimų, kurie sukelia rėmenį.

Venkite maisto, kuris dažnai sukelia rėmenį (pvz., aštrus ir riebus maistas, įtemptos daržovės).

3. Negulėkite maždaug 2–3 valandas po valgio.

Vertikali padėtis padeda išlaikyti skrandžio turinį skrandyje ir neleidžia jam nutekėti į stemplę. Tai taip pat palengvina maisto patekimą iš skrandžio į žarnyną.

4. Kelis centimetrus pakelkite galvą.

Gulint skrandžio turinys prispaudžiamas prie apatinio stemplės sfinkterio. Jei galva yra aukščiau už pilvą, šis slėgis sumažėja. Galvūgalį galite pakelti iškloję lovos kojas arba pakeldami lovos pagrindą.

5. Išlaikykite tinkamą kūno svorį.

Nutukimas padidina spaudimą pilve, o šis spaudimas išstumia skrandžio turinį į stemplę. Kai kuriais duomenimis, apie 35% antsvorio turinčių žmonių turi rėmens problemų. Daugeliui žmonių 10% svorio sumažinimas taip pat sumažina rėmenį.

6. Nevartokite alkoholinių gėrimų.

Alkoholis atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį, todėl skrandžio turinys gali grįžti į stemplę.

7. Nerūkyti.

Nikotinas atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį. Be to, rūkymas skatina skrandžio rūgšties susidarymą.

8. Atsipalaiduokite.

Stresas nėra tiesiogiai susijęs su rėmuo, tačiau žinoma, kad jis jį sukelia.

9. Nedėvėkite per tvirtų diržų ar labai siaurų per juosmenį drabužių.

Apranga, kuri puikiai priglunda prie juosmens (pvz., diržai, figūrą formuojantys apatiniai) suspaudžia skrandį, stumia maistą aukštyn link apatinio stemplės sfinkterio ir dėl to maistas grįžta į stemplę.

10. Stebėkite savo rėmenį.

Stebėkite, kas sukelia rėmens problemas, ar jos rimtos, kaip reaguoja jūsų kūnas ir kas palengvina jūsų problemas. Jei, nepaisant gyvenimo būdo pokyčių, turite rėmens problemų ir tai turi įtakos jūsų veiklai namuose ar darbe, galite padėti sau nereceptiniais vaistais. Dėl neįprastų simptomų kreipkitės į gydytoją.

Gyvenimo įpročius ne visada lengva pakeisti, todėl vaistinėje galima įsigyti nereceptinių vaistų, kurie palengvins ir net pašalins problemas.

Jei vis tiek negalite išspręsti savo problemų, turėtumėte kreiptis į gydytoją.

Taip pat galite sau padėti vartodami protonų siurblio inhibitorius (pvz. Nolpaza 20mg), kurie veikia skrandžio rūgšties gamybos vietoje. Jų poveikis yra stipresnis ir ilgiau trunkantis nei kitų vaistų, todėl jie yra geriausias pasirinkimas šioms problemoms gydyti. Klauskite patarimo vaistininko arba gydytojo.

Šaltiniai: 1. Kubo A., Block G., Quesenberry CP.,Jr., Buffler P., Corley DA. Dietary guideline adherence for gastroesophageal reflux disease. BMC Gastroenterol 2014 Aug 14;14:144-230X-14-144.

2. El-Serag HB, Sweet S, Winchester CC, Dent J. Update on the epidemiology of gastrooesophageal reflux disease: a systematic review. Gut 2014 Jun;63(6):871-880.

3. Higienos institutas, 2020 m. Sergančių asmenų skaičius – ligotumas – K20-K23 ligomis. Elektroninė prieiga https://stat.hi.lt/default.aspx?report_id=239.

4. Liker H et al. Managing gastroesophageal reflux disease in primary care: the patient perspective. JAm Board Fam Pract 2005; 18(5): 393–400.

Ar Jūsų simptomai sunkūs?

Klausimynas

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Visos teisės saugomos. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto