Neleiskite rėmeniui pakenkti Jūsų gyvenimo kokybei

Deginimo pojūtis krūtinėje ir kiti nebūdingi simptomai, tokie kaip kartus ir rūgštus skonis burnoje, blogas kvapas, gumbeliai ir gleivės gerklėje labai pablogina gyvenimo kokybę, nes turi įtakos kasdienei veiklai ir produktyvumui.

Poveikis fizinei savijautai

Dažnai rėmenį patiriantys pacientai vengia net ir nedidelio fizinio krūvio, pvz. namų ruošos darbų, sodininkystės, sportinės veiklos, įvairių pomėgių. Daugelis atsisako mankštos ir įsitraukia į „sėslų“ gyvenimo būdą, o tai dar labiau pablogina savijauta ir padidina problemą.

Įtaka bendravimui

Šeimos pietūs ir apsilankymai restorane yra vienas iš didžiausių pacientų, jaučiančių gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) simptomus, rūpesčių. Kadangi jie turi nuolat atkreipti dėmesį į tai, ką valgo ir geria, dažnai vengia su maistu susijusio bendravimo.

BEVEIK 40% PACIENTŲ MANO, KAD RĖMUO TURI ĮTAKOS JŲ ŠEIMOS GYVENIMUI. TAD LAIKAS, PRALEISTAS SU PARTNERIU IR VAIKAIS, YRA NE TOKS KOKYBIŠKAS. (1) 

Poveikis miegui

Daugiau nei 60% pacientų rėmuo sukelia miego sutrikimus, kurie turi įtakos darbo našumui kitą dieną. Kai kurie pacientai taip pat pabunda naktį dėl lėtinio kosulio, atsirandančio dėl rūgštaus skrandžio turinio grįžimo į stemplę ar burną (regurgitacijos).

Poveikis produktyvumui

Miego trūkumas, sumažėjęs gyvybingumas ir užduočių apribojimai mažina produktyvumą namuose ir darbe. 33 % pacientų mano, kad simptomai turi įtakos jų produktyvumui darbo vietoje. (1)

Šaltinis: 1. Liker H. ir kt. Gastroezofaginio refliukso ligos valdymas pirminėje sveikatos priežiūros sistemoje: paciento perspektyva. J. Am. Lenta. Fam. Praktika. 2005 m.; 18 (5): 393-400.

Ar Jūsų simptomai sunkūs?

Klausimynas

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Visos teisės saugomos. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto